Як вибрати кавун?
Зараз почастішали випадки отруєння баштанними культурами, а тому вибирати кавун потрібно дуже ретельно. Дотримуйтесь простих порад нижче, завдяки яким вибрати смачний і хороший кавун не складе труднощів.
- купуйте кавун тільки в перевірених магазинах і супермаркетах. Вся продукція проходить перевірку, перш ніж потрапити на прилавки магазинів, що значно знижує ймовірність покупки неякісного плоду. Чого не скажеш про стихійних ринках - навряд чи там так серйозно ставляться до перевірки якості кавунів;
- звертайте увагу на хвостик кавуна - він повинен бути сухим. Сухий хвостик свідчить про те, що кавун дозрів в поле під сонцем, а не був зірваний зеленим і дозрівав штучним шляхом з додаванням нітратів. Про те, що кавун зрілий самостійно говорить і всім відомий жовтий бік плода. Не полінуйтеся також постукати по кавуну - стиглий відрізняється дзвінким звуком;
- перш ніж спробувати куплене ласощі, перевірте кавун на наявність нітратів. Для цього відріжте часточку плоду і опустіть м'якоть в воду. Якщо вода стала каламутною, то кавун чистий, якщо ж пофарбувалася в рожевий колір, то це означає, що в плід додані нітрати;
- місце зрізу кавуна теж може чимало сказати про його натуральності. Якщо зріз рівний і блискучий, то без хімічного втручання не обійшлося. У хорошого стиглого кавуна зріз пухкий, на ньому видно частинки цукру;
- якісний кавун, якщо його кинути в воду, спливе, а ось напханий нітратами - потоне;
- пам'ятайте про те, що найбільша кількість шкідливих речовин збирається у скоринки кавуна, тому не дозволяйте дітям з'їдати кавунову часточку дощенту.